072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Stresul in timpul sarcinii poate afecta sanatatea copilului

Daca nu stiai pana acum, cele noua luni in burtica sunt foarte importante pentru sanatatea copilului tau. Mai exact, semintele sanatatii lui sunt plantate atunci. Iar unii oameni de stiinta cred ca viata in pantec are un efect mult mai mare decat se credea pana acum asupra bunastarii fizice si mentale a copilului. Conditiile din uter, incepand cu hormonii secretati de mama si pana la nutrientii care ii sunt furnizati prin placenta, pot determina modul in care ficatul, inima, rinichii si creierul ii vor functiona copilului ajuns la maturitate.

Acum cateva decade am aflat, in urma studiilor efectuate, ca, daca mamele ingereaza substante cum ar fi alcoolul, cocaina, cafeina si tutunul, sanatatea fizica si psihica a copilului are de suferit. Adica bebelusul se naste cu o greutate mai mica decat cea normala, are o lungime mai mica, o circumferinta a capului mai mica si chir si memoria, inteligenta si temperamentul ii pot fi afectate.

De ceva vreme am flat si ca, daca mama sufera din cauza unor experiente extrem de stresante sau a unor traume emotionale, bebelusul ei se poate naste cu anumite deficiente care pot persista si la varsta adulta, cand se ajunge la complicatii mai grave.

De abia pe la inceputul anilor ’90 am aflat cu mai multa certitudine cum stresul afecteaza copilul nenascut. Sa luam, de exemplu, hormonul stresului, cortizolul. Cand suntem stresate, producem cortizol. In cazul stresului ocazional, cortizolul nu creeaza probleme. Daca insa suntem stresate o perioada mai lunga de timp, cortizolul devine un factor prea greu de suportat pentru organism. El duce la tensiune arteriala. Cortizolul ajunge la fat si ii stabileste tensiunea arteriala ridicata. Bebelusul acesta, ajuns la varsta adulta, este predispus unei tensiuni arteriale mari.

Multe mame, in timpul sarcinii, sunt supuse circumstantelor stresante. Se confrunta cu situatii „nesanatoase”, cum ar fi divortul, abuzul fizic sau psihic, infidelitatea partenerului sau neimplicarea acestuia. Aceste mame sunt supuse stresului constant, singuratatii, unei stari de vina sau rusine, ceea ce duce, uneori, la depresie clinica in timpul sarcinii sau dupa nastere.

Bebelusii acestor mame sunt expusi unei varietati de hormoni ai stresului, toxine si malnutritie. Unii din acesti bebelusi isi vor duce viata in acelasi mediu vatamator. Nu este deci de mirare ca vor deveni hiperactivi, hipoactivi, neatenti si fara autocontrol. Ajung sa fie tratati cu antidepresive. Nu toata lumea intelege ca problemele pe care le are azi copilul pot fi rezultatul evenimentelor care au avut loc cu ceva ani in urma.

Majoritatea ginecologilor si medicilor obstetricieni recunosc semnele periculoase. Dar femeilor le este teama sa mearga la un consult psihiatric. Partenerii si familiile lor nu le incurajeaza, nu le ajuta cu o problema care nu poate fi de natura medicala. Iar medicii nu prescriu medicatie psihiatrica in conditii de sarcina sau alaptare la san.

Astfel, o femeie intr-o astfel de situatie sufera in singuratate si ramane izolata, fara un sistem de sprijin. Se asteapta de la ea sa transceanda si unele chiar o fac. Unele raman insa cu depresie toata viata. Mai mult, chiar daca pare ca fac fata, ele produc hormoni ai stresului si toxinele aferente care ajung la bebelusul din pantece.

Stresul matern in  timpul sarcinii este si o cauza a asimetriei de coordonare intre urechi, degete, picioare, coate etc. Ca urmare, IQ-ul unor astfel de copii este mai scazut. Stresul matern este asociat si imperfectiunilro de dezvoltare a sistemului nervos care poate duce la probleme de perxeptie, gandire si memorie.

Cu toate vrem copii fericiti. Copiii fericiti cresc din copii fericiti. Copiii fericiti se nasc din mame fericite. Prin urmare, partenerii, familiile si prietenii gravidutelor trebuie sa faca tot posibilul sa le ajute pe acestea sa fie fericite si relaxate. Daca ele sunt depresive, nervoase sau tensionate, incurajati-le sa ceara ajutor. Profesionist, la nevoie.

 

25.04.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro