072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Eruptiile dentare, între mit si realitate

În cazul copiilor foarte mici, pentru aproape orice problema, de la o proasta dispozitie pâna la lipsa somnului, se da vina pe dintii. Dar oare chiar sunt ei adevarata problema?

Dintii, tap ispasitor

Se întâmpla foarte des ca în perioada eruptiilor dentare la bebelusi, simptome ca treziri nocturne frecvente, neliniste, lipsa apetitului, febra, voma  si chiar episoade diareice sa fie asociate cu iesirea dintilor. Deopotriva  de catre parinti si de catre medici. De ce se intâmpla asta? Pentru ca întotdeauna cautam câte un tap ispasitor, pe cineva sau ceva pe care sa dam vina. E natural, asa avem senzatia ca detinem controlul asupra lucrurilor: cunoscând cauza putem identifica si solutia. Asa se întâmpla si în cazul simtomelor enumerate mai sus. Problema e ca uneori aceste confuzii pot duce la accentuarea unor probleme medicale reale.

De la mit la cercetare

Un studiu efectuat în Scotia a relevat faptul ca toti cei 50 de parinti care s-au oferit drept voluntari au pus pe seama dintilor simtome ale unor afectiuni reale. Mai grav, în 11 cazuri diagnosticul eronat a fost sugerat chiar de catre medici.  În urma unor controale medicale atente, s-a constatat ca 15 dintre cei 50 de copii aveau de fapt infectii respiratorii, 11 convulsii febrile, 6 bronsite, 3 eczeme, 14 aveau diverse alte cauze (dermatite, scabie infectioasa, balanita ori abces), iar într-unul dintre cazuri s-a pus diagnosticul de meningita.

Un alt studiu efectuat în Philadelphia, ce a analizat opiniile unor pediatri practicieni, a scos în evidenta faptul ca 18 erau de parere ca eruptiile dentare cauzeaza febra, 12 ca produc probleme intestinale, 10 ca au ca efect aparitia eczemelor si doar 5 erau de parere ca nu exista simptome evidente.

Persistenta aplicarii unui diagnostic precum eruptia dentara sta in nevoia umana de a gasi o explicatie pentru schimbarile observate în comportamentul, cresterea si dezvoltarea copilului.

Cercetari amanuntite au aratat ca, în mod real, simptomatologia curenta asociata eruptiilor dentare la bebelusi este reprezentata de tendinta de a musca si suge lucruri, neliniste, mâncarimi ale gingiilor, iritabilitate. Acestea se manifesta însa cu pâna la 4 zile înainte de aparitia efectiva a dintilor si maxim 3 zile dupa. Simptomele mai serioase precum trezirile nocturne, scaderea apetitului pentru alimente solide, eczeme si cresterea temperaturii corporale (dar nu în mod extrem), apar cu o zi, doua sau în aceeasi zi cu eruptia efectiva.  Niciun simptom grav precum diareea, voma, febra ridicata ori reducerea semnificativa a timpului de somn nu au vreo legatura cu dintii, ci sunt semne ale unor afectiuni reale. În plus, când simptomele usoare (treziri frecvente, neliniste, iritabilitate etc) se manifesta pe o perioada îndelungata ele nu pot fi corelare cu iesirea dintilor. 

Concluzie

Un copil care manfesta tulburari de somn vreme îndelunga, s-ar putea sa aiba mai degraba nevoie de sleep training decât de o jucarie de dentitie. La fel, atunci când face febra mare câteva zile la rând cu siguranta cauza nu are nimic de-a face cu eruptia dintilor, iar când vomita sau are diaree problema poate fi cum mult mai serioasa. Asadar, daca observati simptome grave sau unele usoare dar care persista, nu le puneti cu usurinta pe seama dintilor, ci mergeti de urgenta la la un specialist. 

22.09.2016, Mamicile de la Esential pentru Bebe